top of page

Uitleg 

Afvalbeheerbijdrage (ABB) & Single-Use Plastic opslag (SUP-opslag)

Sinds januari 2023 is er in Nederland nieuwe wetgeving van kracht op het gebied van verpakkingen en wegwerpplastic. De prijs van de plastic bekers is hiermee verhoogd. Wij proberen je zo goed mogelijk uit te leggen hoe dit in elkaar zit. 

Waarom worden plastic verpakkingen duurder?

De veranderingen die zijn ingegaan vanaf januari 2023 zijn onderdeel van de SUP-richtlijn. Deze richtlijn is er al langere tijd, onderdeel hiervan is onder andere het verbod op plastic rietjes en roerstaafjes. Daar komen sinds januari 2023 twee nieuwe maatregelen bij: de Afvalbeheerbijdrage (ABB) en de SUP-opslag.

 

Wat is SUP?

SUP is de afkorting voor de term Single-Use Plastics. Deze kunststofproducten worden gemaakt voor eenmalig of kortstondig gebruik. Je kunt hierbij denken aan een wegwerpbeker, snackbakje of andere verpakkingen voor voedsel en dranken voor direct gebruik, take-away of bezorging. 

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op kunststofverpakkingen voor voedsel en dranken voor eenmalig gebruik. Het maakt hierbij niet uit of deze verpakking volledig of gedeeltelijk van plastic gemaakt is. Doordat dit een groot deel van ons assortiment treft zijn we genoodzaakt om de opslag door te berekenen. Vanaf januari 2023 zal dit volledig automatisch berekend worden op onze website. Bovenop de verkoopprijs zal je vanaf dan ook de SUP-opslag te zien krijgen. De opslag wordt door ons afgedragen aan de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. 

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen (ABB)

Daarnaast gaat vanaf januari 2023 ook de ABB in. Hierdoor moet er ook betaald worden voor het op de markt brengen van verpakkingen. De tarieven hiervoor zijn afhankelijk van de grondstoffen die gebruikt worden in de verpakking. Ook deze tarieven worden jaarlijks bepaald door de Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Omdat wij, of onze leveranciers, deze kosten dienen af te dragen, wordt ook de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen doorberekend aan onze klanten.

Doordat we onze systemen ingericht hebben op de ABB en SUP-opslag berekenen we automatisch wat de extra kosten zullen zijn. Let op: plastic verpakkingen zijn koploper als het gaat om het tarief per kilogram.

bottom of page